Staré odrůdy - Arenz, Ewald, 1965- (Host, 2021)
Psychologický román německého autora vypráví jemný příběh přátelství mezi mladičkou dívkou Sally a mlčenlivou statkářkou Liss. Román o tom, jak snadno lze ztratit kontrolu nad životem a jak obtížné je získat ji zpět. Sally a Liss -- dvě ženy, které by nemohly být rozdílnější. Sally má před maturitou, ale jediné, po čem touží, je klid. Klid od všech a ode všeho -- od nevyžádaných rad, návrhů, svazujících pravidel a dotěrných dospělých. A tak se rozhodne utéct. Mlčenlivá Liss žije sama na statku mezi poli a vinicemi a stará se o rozlehlé hospodářství. Hned při prvním setkání Sally zjišťuje, že Liss je jiná než ostatní dospělí -- do ničeho ji nenutí, nesoudí ji, neklade podezřívavé otázky. Liss nabídne Sally nocleh a jedna noc na statku se změní v pobyt na dobu neurčitou. Dívka pomáhá Liss s hospodářstvím a mezi starými hrušněmi a včelími úly objevuje kouzlo obyčejnosti. Její hostitelka však není zdaleka tak silná, jak se zdá, a možná to nakonec nebude Sally, kdo potřebuje zachránit. Nakladatelská anotace.