Houslistka z Osvětimi - Midwood, Ellie (Jota, 2022)
Román věnovaný závěru života slavné rakouské houslistky Almy Rosé v koncentračním táboře Osvětim, kde byla dirigentkou Osvětimského dívčího orchestru a kde v sedmatřiceti letech zahynula. Alma má na ruce vytetované číslo 50381 a odtržená od svých milovaných je spolu s tisíci dalšími namačkaná v labyrintu ostnatých drátů. Tragická realita nemůže být vzdálenější Almině předchozímu životu. Jako uznávaná houslistka uchvacovala své publikum, když se ale v Evropě začali roztahovat nacisté, nemohla ji zachránit žádná sláva světa. Když velitelka ženského tábora Almu jmenuje dirigentkou táborového orchestru, který hraje vězňům plahočícím se do práce i vysokým důstojníkům SS, Alma odmítne. Brzy si však uvědomí, jakou moc s sebou tato pozice nese: může zajistit hladovějícím dívkám příděly jídla navíc a mnoho z nich zachránit před smrtí. Takto Alma potká i Miklóse, talentovaného klavíristu. Obklopeni zoufalstvím nacházejí radost ve společných zkouškách, tajných vzkazech a koncertech, které hrají bok po boku. Nakladatelská anotace. Kráceno.