Přerušený řetězec - Eidler, Petr, 1958- (Původní česká detektivka, 2022)
V centru dění detektivního románu je muž, který si přijíždí z Francie do Čech pro velké jmění - ale i pro něco horšího. Oskar Rosen se sice narodil koncem druhé světové války v Čechách, ale sedmdesát let prožil ve Francii. Když se nyní od notáře dozvídá, že dědí po své dosud neznámé tetě Vilemíně Pokorné dům a další nemovitost v Praze, rozhodne se přiletět, aby zjistil, jaké jsou vlastně jeho kořeny, a najímá si soukromého detektiva, který hovoří francouzsky, aby mu s pátráním pomohl. Jednoho dne dostane detektiv Rosenovu textovku, že ho urgentně potřebuje. Když však dojede do jeho bytu, najde Rosena umírajícího. Je zřejmé, že šlo o zabití. Nezbývá než zavolat majora Hackenschmieda z oddělení vražd... Nakladatelská anotace.