Osmnáct století Izraele : od zániku Chrámu do počátků sionismu - Krupp, Michael, 1938- (P3K :, 2010)
Publikace shrnuje složité dějiny Židů v dlouhém období mezi povstáním proti Římanům (66-73) a vznikem sionismu v 19. století, popisuje mnoho století trvající židovský zápas o setrvání ve své zemi. - Zničení Chrámu a ztráta Jeruzaléma jako zásadní zlom v židovské historii. Úsilí o zachování židovství bez Chrámu a centrální moci. Vznik Mišny, Talmudu a další rabínské literatury. Pohnuté dějiny Židů v období bez vlastního státu a politické samostatnosti (Židé pod muslimskou nadvládou, křížové výpravy, nadvláda Mamlúků a Turků, 19. století jako počátek cesty k nezávislému Izraeli).