Podzemí : cesta hlubinami času - Macfarlane, Robert, 1976- (Mladá fronta, 2022)
V knize nám autor nabízí mimořádný pohled na náš vztah k temnotě, pohřbívání a minulosti i budoucnosti naší planety. Po cestě „hlubokým časem“ - závratnými prostory geologického času - se přesouváme od původu vesmíru k Zemi po vyhynutí lidí, zastavujeme se u pohřebišť doby bronzové, pařížských katakomb, tajících Grónských ledovců, bezhvězdných řek a arktických mořských jeskyní, podzemních fungálních sítí, pomocí nichž spolu komunikují stromy, a hlubinné „skrýše“, kde se má po následujících 100 000 let skladovat jaderný odpad. Nakladatelská anotace. Kráceno.