Ve tmě - Derňár, Peter, 1975- (XYZ, 2022)
Thriller současného slovenského spisovatele vypráví o touze po sebepoznání a novém životním začátku. A tak se hlavní hrdina vydává do absolutní tmy, aby mohl meditovat a přijít na to, jak se zase radovat ze života. Čtyřicátník Peter má krátce po rozvodu. Kromě sebestředné manželky musí zvládat i pubertální dceru. Peter nechce takhle žít dál a jen se utápět v depresích. Jako řešení se mu nabízí terapie tmou - nechá se na týden zavřít do místnosti bez oken, aby se postavil vlastním strachům, překonal je a mohl vstoupit do nové etapy života s čistým štítem. Tomáš je filmař a má už po krk natáčení hloupých reklam a přiblblých komerčních seriálů. Když se mu v televizi nepodaří realizovat projekt, od kterého si hodně sliboval, něco se v něm zlomí a radikálně přehodí výhybku. Začne znovu. Jenže když se životy dvou mužů střetnou, ani jeden z nich neříká celou pravdu a v hloubi duše schovává nejedno nepěkné tajemství. Nakladatelská anotace. Kráceno.