Žižka : Grunwald 1410 - Dostál, Richard, 1965- (MOBA, 2022)
Druhý z autorových historických románů, věnovaných legendárnímu husitskému vojevůdci, se zabývá jeho možnou účastí ve slavné křižácké bitvě. Jan Žižka vstupuje do našeho dějinného povědomí až při začátku husitských bouří. Co však dělal před tím? Kde nasbíral své válečnické zkušenosti? V roce 1410 se odehrála jedna z největších bitev středověku - bitva u Grunwaldu. Historici si nejsou jisti účastí husitského vojevůdce, ale tvrdí, že v Polsku v té době jistě byl, na což jsou i písemné důkazy. Není jisté, že v ní sám opravdu bojoval. Existují však písemné zprávy, že se boje nejen účastnil, ale také do něj významným způsobem zasáhl. Přestože se jedná o beletrii, je každá kapitola doplněná faktickými poznámkami, ze kterých autor vycházel. Nakladatelská anotace.