Cesta z Budapešti - Galambica, Ivan (E-knihy jedou, 2022)
Ján Sokol je mladý muž, který má nevítaný talent dostávat se do sporu s okupační mocí. Poprvé se tak stane na konci války v roce 1945, kdy datum plánované popravy přežije jen díky záhadnému zachránci. Podruhé v roce 1956, kdy v Maďarsku zuří revoluce a posléze i občanská válka. Ján Sokol se stává veřejným nepřítelem číslo jedna a nezbývá mu než z Maďarska utéct.Na své cestě není sám. Spolu s ním prchají šedesátiletý policista Horváth a mladá Aniko, která se dosud protloukala v Budapešti jako lehká dívka.Když je na jejich hlavy vypsána tučná odměna, cesta za svobodou se stává bojem o holý život. Kdo z lidí, které na cestě potkají, jim bude ochoten pomoci, a kdo je naopak při první příležitosti zradí? Dokáží se vyhnout nástrahám osudu i zločinnému podplukovníkovi prosovětských milicí, který je jim na stopě? Podaří se jim dosáhnout hranic Rakouska a s nimi i vysněné svobody?