Vždyť hříva tak voní... - Mařík, František, 1961- (Čas, 2022)
Románová prvotina bývalého parkurového jezdce je příběhem, inspirovaným autorovými vlastními zkušenostmi a zážitky z prostředí jezdeckého sportu. František Mařík startoval v desítkách závodů a soutěží včetně Mistrovství ČSSR v military. V pokročilém věku, zarostlý šedým vousem a se sedlem již pověšeným nad postelí, sepsal tuto knihu. Její děj se odehrává v sedmdesátých letech minulého století a vychází ze skutečných vzpomínek a zážitků. Svižným tempem a s osobitým humorem a chlapským přístupem vypráví příběh ze zákulisí jezdeckého prostředí, provoněný senem. Příběh o přátelství, každodenní dřině, prvních milostných vzplanutích i zklamáních, vyražených zubech, dusotu kopyt, výhrách i prohrách, a především - o nezměrné lásce ke koním. Nakladatelská anotace. Kráceno.