Rozdělení Československa, 1989-1992 - Rychlík, Jan, 1954- (Vyšehrad, 2022)
Monografie přibližuje příčiny i samotný průběh rozpadu společného státu Čechů a Slováků. Autor se v úvodu věnuje problémům mnohonárodnostních států a příčinám jejich rozpadu a zároveň předkládá prameny a literaturu k problematice zániku Československa. Jednotlivé kapitoly sledují vývoj vzájemných vztahů mezi Čechy a Slováky v průběhu normalizace, federální uspořádání tehdejšího Československa, pád komunistického režimu v Československu, nástin vývoje česko-slovenských vztahů od roku 1990 až do roku 1992 v kontextu s jeho politickým směřováním, specifické problémy související s těmito vztahy, průběh dělení československého státu od červnových voleb 1992 do konce téhož roku, které 1. 1. 1993 vyústilo v utvoření dvou nových států na mapě Evropy. Pozornost je rovněž věnována vzájemným politickým i hospodářským vztahům po rozdělení a vstupu obou zemí do EU.