Jak se (ne)stát Američanem : pravdivý příběh českého emigranta v době studené války - Katzl, Mirek, 1961- (CPress, 2022)
Autor vypráví svůj příběh, jak se mu podařilo v osmdesátých letech 20. století utéct z Československa přes Jugoslávii do USA, kde se snažil uchytit v pro něj nových a neznámých podmínkách. Skutečný příběh Čechoslováka z dob, kdy lidstvo od zkázy dělilo jedno stisknutí červeného tlačítka. Kdy mezi námi stály ostnaté dráty a zdi. A kdy mladí lidé snili o svobodě a nové šanci na spokojený život. Nelehké časy přinášející stále nové a nové výzvy očima Mirka Katzla, který se navzdory všemu a všem rozhodl uchopit svůj život do vlastních rukou - stůj co stůj. Jenže na začátku neměl ani zdání, jakou cenu za to zaplatí. Nakladatelská anotace. Kráceno.