Pravda o Titaniku - Gracie, Archibald (Splendidum družstvo, 2022)
Archibald Gracie  (15. 1. 1858 - 4. 12. 1912) přežil potopení Titaniku a o katastrofě napsal tuto knihu. Ze svého utrpení se nikdy nevzpamatoval a zemřel necelých osm měsíců po potopení. Plukovník Archibald Gracie byl americký spisovatel, voják a amatérský historik,  člen prominentní newyorské rodiny Gracie, nastoupil na Titanic jako pasažér první třídy na své zpáteční cestě domů z návštěvy Evropy.             Kniha je působivým vylíčením tragického ztroskotání.  Plukovník Gracie vyvrací mnohé zprávy tisku o katastrofě, jako například že se kapitán a první důstojník zastřelili, pro toto tvrzení prý neexistuje žádné přímé svědectví. Podrobně popisuje i telepatické spojení se svou ženou ve chvíli, kdy si myslel, že se blíží smrti. Archibald Gracie napsal knihu obsahující jeden z nejpodrobnějších popisů osudného večera ... chvílemi se neubráníte slzám.