Války Lva severu : vítězství a prohry krále Gustava II. Adolfa - Fukala, Radek, 1963- (Polozapomenuté války, 2022)
Průběh vlády a válečných tažení švédského krále Gustava II. Adolfa v kontextu s evropskými dějinami první poloviny sedmnáctého století; důležitá pozornost je věnována zapojení tohoto vladaře a jeho země do třicetileté války.