Zpěv Já - Šankaračárja, Adi Šrí (Nakladatelství NOOS s.r.o., 2012)
Velký mudrc Adi Šankara (Šrí Šankaračárja) žijící v osmém století našeho letopočtu shrnul celou duchovní filozofii a praxi advaity védanty v šesti následujících slokách. Jako osmiletý chlapec během svého putování Himalájemi, kde hledal svého gurua, se setkal s mudrcem, který se jej zeptal: „Kdo jsi?“ Chlapec odpověděl těmito slokami, které jsou známy jako Nirvána Šatakam nebo Átma Šatakam. Šankara je považován za zakladatele učení advaity védanty. Jeho učení je postavené na soupodstatnosti – jednotě átman (Já) a brahman - nedvojné skutečnosti prosté tvarů a jmen, kterou je samo ryzí sebe si vědomé vědomí. Těchto pár veršů má charakter meditace a jejího vývoje směřujícího přímo k poznání sebe sama - k uvědomění Já.