Poslední Mona Lisa - Santlofer, Jonathan, 1946- (Jota, 2022)
Napínavý román, v němž se prolíná skutečný případ krádeže vzácného díla z počátku 20. století se současným světem bezohledných sběratelů, kteří pro vzácný kousek do své sbírky neváhají vraždit. Srpen 1911: Vincenzo Peruggia, pracovník muzea Louvre, ukradl obraz Mona Lisa. Než byl obraz za dva roky do muzea vrácen, dva známí podvodníci vytvářeli jeho kopie a prodávali je jako originál. Mnoho z těchto napodobenin ještě nebylo nalezeno, což vyvolává spekulace o tom, jestli i muzeum nevystavuje jen padělek. Současnost: Malíř a profesor umění Luke Perrone se snaží zjistit pravdu o svém nechvalně známém předkovi jménem Peruggia. Jeho pátrání zaujme detektiva Interpolu, který si chce něco dokázat; krásnou ženu, která možná stojí o něco víc než jen o Lukovu náklonnost; a vosí hnízdo těch nejbezohlednějších sběratelů umění. Nakladatelská anotace. Kráceno.