Nemesis - Nesbø, Jo, 1960- (Fleet, 2021)
Detektivní román norského autora, v němž jde o naprosto chladnokrevně vykalkulovanou bankovní loupež, ve které přijde bankovní úřednice o život. Způsob, jakým je celý zločin proveden, ukazuje na profesionálního lupiče-vraha. Vedoucí bankovní pobočky má přesně dvacet pět vteřin na to, aby otevřel bankovní sejf a předal všechny peníze. Časový limit překročí o šest vteřin, takže navzdory získaným penězům zastřelí lupič jednu z úřednic. Pak se ztratí jako pára nad hrncem a místní policii, která přijede jen pár minut poté, zbydou ke studování videonahrávky, žádné konkrétní stopy však nenachází. Celé přepadení působí více než profesionálně. Případu se ujímá svérázný Harry Hole, velmi schopný kriminalista osloské policie, jenž však vede dosti neuspořádaný soukromý život. Ten se mu navíc zkomplikuje ve chvíli, kdy je nalezena mrtvá Anna Bethsenová, jeho bývalá velká láska. Harry ji navštívil přesně v den, kdy Anna přišla o život.