Mnichovský komplex : jeho příčiny a důsledky - Tesař, Jan, 1933- (Střed (Prostor), 2022)
Problematika "mnichovské zrady" a okupace jako základ obecnějších úvah o falešných historických mýtech a deformovaném obrazu českých národních dějin. Sborník studií a esejů. Historická polemika. Autor vyslovuje názor, že mýtus "národní tragedie" a "nutné kapitulace" v zájmu "přežití národa" je pouhou omluvou nemohoucnosti, neschopnosti a zbabělosti.