Učitelka z Osvětimi - Hellinger, Magda, 1916-2006 (CPress, 2022)
Podle skutečného životního příběhu své matky napsala Maya Leeová román o obrovské osobní odvaze a lidskosti v pekle koncentračního tábora. Slovenská učitelka Magda Hellingerová byla do Osvětimi deportována 28. března 1942. Esesáci ji vybrali mezi takzvané vězeňské funkcionáře, kteří měli plnit jejich kruté rozkazy a udržovat řád mezi desetitisíci živořících vězňů. Magda tak každý den balancovala nad propastí: Jak pomáhat ostatním, zachraňovat životy a přitom na sebe neupozornit? Její příběh svědčí o tom, že ušlechtilou stránku lidského ducha nezničí ani ty nejkrutější podmínky. Nakladatelská anotace.