Pod císařským orlem - Grmolec, Zdeněk, 1947- (MOBA, 2022)
Historický román, založený na osudu císaře a krále Leopolda I. Mladší syn císaře Ferdinanda III. Leopold se připravuje na kněžskou dráhu, „učí“ ho jeho strýc Leopold Vilém, který byl biskupem a velmistrem Řádu německých rytířů. V roce 1654 však náhle umírá jeho starší bratr Ferdinand IV. a Leopoldovi se otevírá cesta k trůnu. Vynořují se spekulace o bratrově zavraždění, podezření padá na Leopoldova zpovědníka, obávaného jezuitu Raúla, pocházejícího ze Španělska. Ferdinand zajistil svému synovi nástupnictví ve Vídni, Uhrách a Čechách, nepodařilo se mu však, aby Leopold získal císařský titul. Po dlouhém vyjednávání a různých peripetiích, kde svoji nezastupitelnou roli hraje opět Raúl, se Leopold stává r. 1658 císařem. Přinese mu ale císařská orlice úspěch a štěstí? Nakladatelská anotace.