Cesta mrtvých : život a smrt Alexandra Nikolajeviče, lovce národa Mansů - Boukal, Tomáš, 1977- (Host, 2021)
Román vypráví příběh lovce z národa Mansů, který hledá smysl života v době, kdy se tradice jeho národa i národ samotný postupně vytrácejí ze sibiřské tajgy. Nápravná kolonie číslo 54, Nová Ljalja, Sverdlovská oblast. Za zamřížovanými okny tohoto zařízení sedí čtyřicetiletý Saša a čeká na konec svého trestu. Své čekání si krátí vzpomínáním na svou domovinu, své přátele a rodinu. Co ho do této situace přivedlo? Proč napadl svého přítele? A co ho čeká po návratu domů? Mozaika vzpomínek vypráví o životě v lesích nehostinné tajgy, prvních loveckých úspěších, tradicích národa Mansů, ale i o alkoholismu, osamění a snaze uchovat si svou identitu.