Básně a prózy - Hálek, Vítězslav, 1835-1874 (Česká knižnice (Host), 2020)
Výbor z básnického a prozaického díla Vítězslava Hálka, výrazného představitele literární skupiny Májovců, která začala významným způsobem působit na české kulturní scéně v druhé polovině devatenáctého století. Kniha se pokouší podat široký, reprezentativní průřez tvorbou Vítězslava Hálka, a proto přináší ukázky nejen z jeho básnických sbírek a próz, ale i autorovu méně známou publicistiku. Z poezie zde ožívají dnes již klasické Hálkovy "Večerní písně", které i dnes promlouvají vřelým milostným tónem. Doplňují je pak "Pohádky z naší vesnice", melancholicky laděný soubor veršů, snažící se realisticky zobrazit život venkovského obyvatelstva. Toto téma se pak objevuje i ve čtyřech následujících povídkách, jejichž hlavní postavy se ale také stávají i nositeli tragického osudu. Celý výbor uzavírá šest Hálkových nebeletristických statí, které byly v podobě reportáží, fejetonů, časových úvah a cestopisných črt psány pro dobový tisk, společenské časopisy či literární almanachy.