Okresní město ; Bylo nás pět - Poláček, Karel, 1892-1945 (Česká knižnice (Host), 2020)
Společné vydání dvou románů klasika českého literárního humoru - úvodního románu satirické maloměstské pentalogie Okresní město a půvabné klukovské kroniky Bylo nás pět. Román "Okresní město" je první knihou nedopsané satirické ságy českého maloměsta. Představuje život jednoho městečka na přelomu prvního desetiletí 20. století, jehož zjevným předobrazem se stal Poláčkův rodný Rychnov nad Kněžnou. Děj se odehrává krátce před vypuknutím 1. světové války a soustřeďuje se především na rodinu obchodníka Gustava Štědrého se třemi syny. Kolem těchto ústředních postav autor rozehrává satirickou mozaiku rozmanitých figurek maloměstského společenství s jejich malichernými sváry a nenávistmi. "Bylo nás pět" je půvabná knížka vyprávění o dobrodružstvích pěti nezbedných chlapců z malého českého městečka, psaná formou dětského deníku kupeckého synka Petra Bajzy. Rok na maloměstě, viděný klukovskýma očima, připomíná všechny sezónní dospělé i dětské zábavy, životní styl i hierarchii obyvatel malého města za první republiky.