Harro & Libertas : příběh lásky a vzdoru - Ohler, Norman, 1970- (Pangea, 2022)
Historický román německého autora založený na mnoha dochovaných dokumentech. Příběh manželské dvojice, která je rozhodnuta čelit nacistickému režimu se všemi myslitelnými důsledky. V dubnu 1933 SS zatýká a těžce týrá Harro Schulzeho-Boysena, třiadvacetiletého vydavatele nezávislého časopisu Gegner. Jeho blízký přítel, žid Henry Erlanger, mučení nepřežije. Od té chvíle Harro pomýšlí na pomstu. Když v roce 1934 potká Libertas, pocházející ze starobylého německého šlechtického rodu, jež pracuje u filmové společnosti Metro-Goldwyn-Meyer, nezačne se odvíjet jen příběh jich dvou. Z mnohostranných kontaktů se postupně vytvoří síť přátelských a odbojových kruhů, které se stavějí proti nacistickému teroru. K více než sto padesáti bojovníkům hnutí odporu patří dělníci, zaměstnanci, intelektuálové, umělci, mladší i starší. Dvě pětiny jsou ženy - což je v německém odboji vzácnost. Nakladatelská anotace. Kráceno.