Modrý zámek - Montgomery, Lucy Maud (Splendidum družstvo, 2022)
Modrý zámek je román kanadské spisovatelky Lucy Maud Montgomeryové (1874 -1942) z roku 1926, známé především díky románu Anne of Green Gables (1908), kterým se proslavila ještě za svého života. V roce 1935 obdržela Řád britského impéria. Její dílo, deníky a dopisy četli čtenáři a studovali vědci po celém světě. Popularita knihy Modrý zámek vzrostla v Kanadě po opětovném vydání v roce 1990. Kniha se dočkala dvou divadelních adaptací; v roce 1982 byl podle ní natočen úspěšný polský muzikál a o deset let později román zpracoval kanadský dramatik Hank Stinson. Hrdince románu Valancy Stirlingové je dvacet devět let, není vdaná a celý život žije s dotěrnou matkou a pomlouvačnou rodinou, která jí aktivně brání ve štěstí a chová se k ní jako k dítěti. Když je Valancy diagnostikována nevyléčitelná srdeční choroba, tají to a zároveň si uvědomuje, že nikdy v životě nebyla šťastná, a tak se bouří proti nudnému životu, který jí rodina vždy vnucovala. Začne je objektivně soudit, a co hůř, řekne jim přesně to, co si myslí, což způsobí, že klan Stirlingů dojde k závěru, že Valancy náhle přišla o rozum. Valancy se rozhodne odstěhovat z matčina domu, poté, co se dovídá, že ji zbývá rok života... a pak se začaly dít věci.