Říše - Straková, Izabela, 1998- (XYZ, 2022)
Druhá světová válka skončila vítězstvím nacistického Německa a celá Evropa žije v německém područí. Studentka Eliška se vlastní naivitou dostane do soukolí totalitní zvůle, odkud není úniku. Antiutopický román, odehrávající se v alternativní realitě, kdy nacisté vyhráli válku, vypráví příběh Elišky Procházkové, studentky gymnázia, která si propagandou národního socialismu příliš hlavu neláme. Proplouvá životem docela obyčejně a na svět hledí s ironickým humorem. Dokud neobjeví mrtvé tělo knihkupce, kterému přišla vrátit zakázané knihy. Náhle je semleta totalitním režimem, jehož si doposud nevšímala - vydírána a donucena potlačit své morální přesvědčení se stává důležitou postavou velkých dějin. Nakladatelská anotace. Kráceno.