Základy klasické hudební kompozice : poznámky pro budoucí skladatele - Kvěch, Otomar, 1950-2018 (Togga, 2013)
Otomar Kvěch v této obsáhlé publikaci, určené především skladatelům-začátečníkům, zúročil své zkušenosti autora vážné hudby a učitele hudební teorie a kompozice na Pražské konzervatoři a AMU. Ve třiceti detailně pojatých kapitolách systematicky představuje jednotlivé aspekty hudební kompozice. Od skladatelského talentu a pracovního materiálu postupuje k samotné autorské práci a podrobně se věnuje motivu a tématu, harmonii a kontrapunktu, hudebním formám, instrumentaci, atd. Kapitoly jsou odděleny intermezzy, která představují autorovo zamyšlení nad praktickou stránkou komponování: vztah skladatele a interpreta, o vážné a populární hudbě, o umění a politice, o skladateli a etice, apod. Publikace je vybavena množstvím notových příkladů. Na konci nalezneme jejich seznam, rejstřík osob, seznam pramenů a literatury a stručné shrnutí v anglickém a německém jazyce.