Kristovy relikvie : příběh němých svědků Ježíšova utrpení a zmrtvýchvstání - Šmíd, Marek, 1979- (Český čas, 2022)
Kniha se věnuje relikviím spojeným s osobou Ježíše Krista. V chronologickém kontextu jeho života sleduje osud svatého grálu, posvátného roucha, sloupu bičování, Kristovy krve, trnové koruny, roušky, kříže a nápisu na něm, svatých hřebů, Longinova kopí a Turínského plátna. Uvádí nejen jejich místo v pašijovém příběhu, ale též jejich význam v křesťanské tradici až dodnes. Velkou pozornost věnuje rovněž místu jejich současného uložení a zpřístupnění. Před čtenářem se tak v knize otevírá plastický pohled na Kristovy relikvie, jejichž původnost dnes není věda ani církev schopna doložit či naopak vyvrátit. Nakladatelská anotace. Kráceno.