Zvířecí statek - Orwell, George, 1903-1950 (CooBoo Classics, 2022)
Bajka brilantního anglického esejisty jasnozřivě předvádí genezi stalinského totalitního systému na příběhu statku, v němž hospodářská zvířata převzala veškerou moc. Tato literární alegorie vychází z příběhu vzpoury domácích zvířat, která se rozhodla změnit nedokonalý, ale přirozený řád věcí na usedlosti, jež jim byla domovem. Příběh revoluce, jak jej autor v knize načrtl, končí samozřejmě tragicky, z hlediska většiny zvířat se nic nezměnilo - přesto či právě proto se mu mimořádně zdařilo zachytit bujení totalitní mocenské mašinérie. Na malém prostoru a ve vynikající zkratce tak Orwell vylíčil dějiny Sovětského svazu od šíření leninské ideologie přes říjnovou revoluci až k předválečné politice. Vyznění tohoto antiutopického podobenství však přesahuje konkrétní geopolitické souvislosti.