Slečna ze zámku Kozel - Fousek, Josef, 1939- (Euromedia Group, 2022)
Kniha Josefa Fouska je pestrým souborem drobných epizod, vzpomínek i fejetonů, které jsou prokládány autorovými verši a písňovými texty, jež se pokoušejí nahlédnout do jeho vnitřního světa i do duše dnešní společnosti. Stejně jako ve všech svých knihách, i v této se Josef Fousek dotýká prožívané skutečnosti, nemíjí neduhy nás lidí a společnosti, ale především hledá laskavost a naději. Ačkoli autor tvrdí, že čím více stárne, tím méně světu rozumí, z jeho textů vyzařuje láska k životu prožitému plnými doušky. Svěřování se jeho čtyřnohé psí kamarádce Fíbí posouvá vyprávění napříč časem - rodina, práce, životopisné momenty, písně, přátelé z divadla, kumštýři, cesty po Evropě i za oceány, láska ke křivoklátskému kraji... Nakladatelská anotace.