Pentagram - Nesbø, Jo, 1960- (Voxi, 2020)
Jeden z řady detektivních románů současného norského autora, který stvořil postavu svérázného detektiva Harryho Holea. Profesionální život Harryho visí na vlásku. Honba za usvědčením proradného kolegy jej stála takřka kariéru a zcela mu zničila osobní život. Nejen to je důvodem Harryho náhlého alkoholového opojení. Z letargie jej vyburcuje až jeho šéf, který Harryho potřebuje u nového případu. Na něm má však hlavní hrdina spolupracovat se svým úhlavním nepřítelem, jenž mu učiní nečekanou nabídku. Na policii je hlášeno násilné úmrtí mladé ženy, které byl ještě před vraždou odseknutý ukazováček. Ve chvíli, kdy se Hole a jeho kolega Tom Waaler vrhají na vyšetřování vraždy, dorazí na komisařství další špatná zpráva. Ze světa jako by se náhle ztratila Lisbeth, manželka známého uměleckého producenta Willyho Barliho, který zrovna chystá premiéru My Fair Lady. Hlavní roli měla hrát právě jeho nezvěstná žena. Ve stejnou dobu dorazí na policii v obálce useknutý prostředníček.