Němci - Katalpa, Jakuba, 1979- (Host, 2012)
Román současné české prozaičky líčí složitý osud ženy, která obtížně hledá své naděje a uplatnění v nemilosrdném soukolí dějinných událostí v první polovině dvacátého století.