Šachy pod sopkou - Nesser, Håkan, 1950- (MOBA, 2022)
V sedmém románu volné krimisérie se inspektor Barbarotti dostává do světa literatury a řeší případ zmizení úspěšného spisovatele. „Autorovy poslední dny a smrt“ - tak zní titul nedokončeného románu poměrně populárního spisovatele Franze J. Lundeho o znepokojivých událostech, které se mu přihodily na podzim roku 2019. Lundeho text se po čase dostane do rukou komisaře Gunnara Barbarottiho. Jak je vidět, ve světě spisovatelů se mohou odehrávat podivné věci. Text Barbarottiho zcela pohltí, přestože si současně klade otázku, zda by se raději neměl věnovat důležitějším úkolům. Do temného příběhu vstupuje během roku 2020 také covid-19. K rozluštění záhady dojde až začátkem června, v den státního svátku Švédského království. Nakladatelská anotace.