O duchovnosti v umění - Kandinsky, Wassily, 1866-1944 (Delfín (Triáda), 2009)
V první části textu autor vychází z analýzy dobového umění (počátek 20. století), vyzývá k překonání materialistického názoru v umění a k duchovnímu obratu. Druhou část spisu věnoval Kandinský úvahám nad základními vztahy mezi barvou, formou a předmětem v malířském díle. Místo Kandinského textu ve vývoji moderního umění a malby ozřejmuje zasvěcený doslov Petra Wittlicha.