Kaligrafie zlomu - Itami, Emily (Host, 2022)
Debutový román japonsko-anglické autorky o tokijské ženě v domácnosti je příběhem frustrace z mateřství a rodinného života, touhy po svobodě a hledání vlastní identity. Mizuki je matka v domácnosti. Má pohledného, pracovitého manžela, dvě rozkošné děti a krásný byt v Tokiu. Na první pohled dokonalý život, a přesto někdy přemýšlí, jestli se raději nevrhnout z balkonu než přetrpět další večer doma a věšet vyprané spodky manželovi, který s ní ani nepromluví. Tíživá rutina ubíjí a dusí poslední zbytky svobodomyslné, scestovalé ženy, jakou kdysi bývala. A pak jednoho deštivého večera potká úspěšného restauratéra Kijošiho a spolu s ním znovu objeví svobodu, přátelství, vlastní hlas, chutě, vůně a elektrizující tep svého milovaného města. Život opět nabývá jasných barev a splnění dávných snů se najednou nezdá nemožné. Jenže s každým dalším dnem Mizuki cítí, že se jí víc a víc otřásá půda pod nohama, a je jasné, že až přijde zemětřesení, nezůstane kámen na kameni. Nakladatelská anotace.