Astra - Bowers, Cedar (Jota, 2022)
Kdybyste se mohli vidět tak, jak vás vidí druzí, poznali byste, kým skutečně jste? Román Astra odhaluje různé tváře jedné tajemné ženy, viděné očima deseti lidí, s nimiž se setkává v průběhu svého života. Po dětství, stráveném s apatickým otcem ve venkovské komuně v odlehlé části Britské Kolumbie, odjíždí Astra Brineová do Calgary, kde musí bojovat o nalezení vlastní cesty. Její život se stává studií tenké linie mezi závislostí a láskou, potřebou a touhou. Její kroky se kříží s dalšími lidmi - jsou to setkání mnohdy krátká, nicméně vždy intenzivní - kteří ji chtějí střídavě spasit, ovládnout, změnit, vtělit se do její kůže nebo před ní uniknout. Všechna tato setkání odhalují nepříjemné, avšak důležité pravdy o tom, kým jsme a po čem prahneme. Zatímco sama Astra zůstává prchavou, přesto podmanivou osou, kolem níž se jednotlivé kapitoly točí, její příběh nám připomíná hluboký dopad, jaký může mít jedinec na lidi kolem sebe, a mocenské boje, jež se odehrávají ve všech našich vztazích. Kniha byla zařazena na longlist Giller Prize za rok 2021. Nakladatelská anotace. Kráceno.