Čína - Rutherfurd, Edward, 1948- (BB/art, 2022)
Rozsáhlá románová kronika zachycuje dění Číny, Říše středu, od začátku první opiové války přes boxerské povstání až k smrti císařovny Cixi a pádu císařství. Příběh se začíná odvíjet v roce 1839 na začátku první opiové války a sleduje čínské dějiny až do pádu císařství. Autor zachycuje proměnlivé životní osudy různých čínských, britských a amerických rodin, zápasících s rozbouřenými vlnami dějin. Při tom svým nezaměnitelným stylem zachycuje velice zasvěcený pohled na čínské dějiny a čínskou společnost, na její odvěké tradice a epochální zvraty jakož i vzestup země do postavení přední světové mocnosti. Jako obvykle jsme zváni na bohatou hostinu oplývající romantickými i dobrodružnými příběhy. Rutherfurd líčí bouřlivý vzestup a pád říší prostírajících se od Šanghaje po Nanking a Velkou zeď v dobách, v nichž se kolonialistický Západ a bohatý a komplikovaný Východ setkávají v dramatickém střetávání kultur a národů. Nakladatelská anotace. Kráceno.