Andělský prach - Travnicek, Cornelia, 1987- (Současná světová próza (Prostor), 2022)
Oceňovaný román rakouské autorky se odehrává uvnitř podivně izolované skupiny bezprizorných dětských zlodějíčků. Na ostrově uprostřed řeky, kam nikdy nikdo nechodí, žijí v primitivních podmínkách tři opuštění chlapci - Petru, Magare a Cheta. Každý den vyplouvají na loďce „pracovat“ na druhý břeh, do velkého města. Jsou malí, nenápadní a jejich úkolem je na ulicích okrádat lidi. Kořistí pak musejí plnit truhlu, kterou si chodí pravidelně vybírat jistý Krakadzil - muž, jenž dětem vyplatí pár drobných, přinese něco k jídlu a pošle jim kumpána s „andělským prachem“ - syntetickou drogou, která jim má zajistit dobrou náladu a potěšení z práce. Chlapci se Krakadzila bojí, neznají však jiný způsob života a děsí je představa, že vyrostou a on už je nebude potřebovat. Vše se ale změní ve chvíli, kdy Petru potká stejně starou dívku a skamarádí se s ní... Nakladatelská anotace. Kráceno.