Němá dívka - Montgomery, Lucy Maud (Splendidum družstvo, 2022)
Po úspěšném románu Modrý zámek od kanadské spisovatelky Lucy Maud Montgomeryové (1874 -1942) nabízíme další její román Němá dívka.  Mladý muž Erik Marshall jede učit do školy na Ostrově prince Edwarda a potká Kilmeny, němou dívku, která má dokonalý sluch. Spatří ji, když prochází starým sadem a zaslechne její hru na housle. Několikrát ji navštíví a časem se do ní zamiluje. Když ji požádá o ruku, odmítne ho, i když ho taky miluje, ale domnívá se, že její postižení by mu jen ztěžovalo život, přestože on s tím nemá problém. Mezitím na ostrov přijíždí Erikův dobrý přítel David, uznávaný lékař krčních chorob. Vyšetří dívku a řekne, že jde o psychickou poruchu. Co se přihodilo, že Kilmeny přestala mluvit? Získá Erik němou dívku?