Šest tudorovských královen. - Weir, Alison, 1951- (BB/art, 2022)
Závěrečná část série o tudorovských královnách přibližuje životní příběh Kateřiny Parrové, šesté manželky anglického panovníka Jindřicha VIII. Roku 1542 nechal král Jindřich VIII. popravit svou pátou manželku Kateřinu Howardovou. Nato upřel svůj zrak na dámu o poznání zralejší - dvakrát ovdovělou, vzdělanou a příjemnou Kateřinu Parrovou. Třicetiletá, bezdětná Kateřina se svazku s Jindřichem děsí - vždyť nechal popravit dvě ze svých manželek a další dvě zapudil. Navíc je starý a tlustý. A ona miluje Toma, králova švagra, který je mladý a krásný a chce si ji vzít. Krále však nelze odmítnout, a tak se Kateřina stává proti své vůli královnou, odhodlána být Jindřichovi dobrou manželkou, milující matkou jeho dětem a laskavou paní všem poddaným. Je tu ovšem ještě něco, co ji přimělo říci králi ano: touha hájit reformovanou víru před intrikami katolické dvorské kliky. To se jí málem stane osudným, avšak díky své inteligenci a schopnostem se jí podaří nebezpečnou situaci ustát a krále ve zdraví přežít. Nakladatelská anotace. Kráceno.