A noc byla jako samet - Moreno-Garcia, Silvia, 1981- (Host, 2022)
Temný noirový román s detektivním pozadím vypráví příběh sekretářky Maite, která se nechtěně stane součástí případu zmizení své sousedky Leonory. Proto se pouští do pátrání. Není však sama... Nepravděpodobnou hrdinkou příběhu se proti své vůli stává sekretářka Maite, která ze svého fádního života utíká k vysněným dobrodružstvím a romantickým komiksům. Jednoho dne ji její sousedka, půvabná studentka umění Leonora, požádá o výpomoc. Dívka však vzápětí beze stopy zmizí a Maite se ji vydává hledat. Přitom proniká do prostředí studentského hnutí a disentu. Není však jediná, kdo se snaží Leonoru vypátrat. Elvis, mladý muž z oddílu Jestřábů, má za úkol brutálně rozprášit protesty vůči vládě. Se svou láskou k rokenrolu a svébytným etickým kodexem také nezapadá, avšak na pokyn tajemného šéfa se pustí do pátrání po zmizelé dívce. Brzy se mu do cesty připlete Maite. Spojuje je nejen láska k hudbě, ale také hluboká osamělost, která oba neustále provází. Nakladatelská anotace. Kráceno.