Doktorka z domu Trubačů : životopisný román - Borská, Ilona, 1928-2007 (Životopisný román, 2020)
Životopisný román líčí pohnuté osudy české lékařky Vlasty Kálalové v exotickém prostředí Iráku dvacátých let 20. století. Životopisný román líčí pohnuté osudy české lékařky, která ve dvacátých letech 20. století založila v Bagdádu československou nemocnici. Odhodlaná cesta za vytčeným cílem přivedla mladou lékařku do exotického prostředí, kde mimo jiné usilovala o vznik ústavu pro výzkum tropických chorob. Pracovní a osobní zážitky doktorky Kálalové, její nezdolnost, obětavost a hlavně nezničitelná životní síla poutají pozornost a vzbuzují obdiv.