Vražda mořské víly - Rydahl, Thomas, 1974- (Mladá fronta, 2022)
Detektivní historický román s neobvyklou zápletkou, inspirovanou příběhem o Malé mořské víle, kde je i hlavním protagonistou sám Hans Christian Andersen. Dánský historický thriller volně inspirovaný ikonickou pohádkou Hanse Christiana Andersena. V kodaňském přístavu je nalezeno zohavené tělo prostitutky a na základě svědecké výpovědi z vraždy podezírají Hanse Andersena. Pokud se chce mladý spisovatel vyhnout popravě, musí začít sám pátrat po skutečném vrahovi a postupně rozkrývat příběh plný krve, krutosti, ale také touhy. Román oceňovaných autorů nabízí netuctovou zápletku zasazenou v exotických a temných kulisách královského města Kodaně v roce 1834. Nakladatelská anotace.