Druhý život Adolfa Eichmanna - Magnus, Ariel, 1975- (Kontrast, 2022)
Biografický román se zabývá poslední dekádou života jednoho z nejtěžších nacistických zločinců v jeho argentinském exilu. Už od konce války se strůjce holocaustu Adolf Eichmann skrývá před spravedlností. Roku 1950 se pod jménem Ricardo Klement usadí v peronistické Argentině. O dva roky později se k němu připojí manželka s dětmi a on začíná žít klidný a diskrétní rodinný život, který v roce 1960 přeruší zajetí izraelskou tajnou službou Mosad. Román zachycuje poslední roky svobody jednoho z nejzáhadnějších válečných zločinců v historii, zároveň nabízí zajímavý pohled do míst, kde se pár let po válečných hrůzách scházejí válečné oběti i jejich kati. Eichmannův egocentrismus a chladnokrevnost v románu, který je vyprávěn z pohledu „architekta holocaustu“, ostře kontrastují s jeho každodenní rodinnou zranitelností. Ariel Magnus v románu proniká až do nitra této složité historické postavy a v jeho závěrečné části odhalí i překvapivě osobní svědectví. Nakladatelská anotace. Kráceno.