Případ ukradené soli - Češka, Stanislav, 1955- (MOBA, 2022)
Další z detektivních případů odehrávajících se v 9. století na Velké Moravě. Píše se rok léta Páně 904 a Moravské království má arcibiskupa a tři biskupy. Odrazilo útok Maďarů a obchodní vztahy s Východofranskou říší jsou uspořádány podle Celního řádu z Raffelstettenu. Zdá se, že před Mojmírem II. a jeho zemí je světlá budoucnost. Ne každý si však přeje, aby se tomu tak stalo. Kdosi začal vraždit bavorské kupce přivážející do země sůl a krást jejich náklad. Tyto zločiny hrozí zničit křehký mír panující mezi Východofranskou říší a Moravským královstvím. Král Mojmír tak žádá opět o pomoc knížete Slavomíra a Erika. Nakladatelská anotace.