Nadia - Norebäck, Elisabeth, 1979- (Vendeta, 2022)
Švédský psychologický thriller o posedlosti, dvojí morálce a o překročení té nejzazší hranice. Linda byla dívkou na výsluní, teď je monstrem - odpykává si doživotní trest za vraždu a pomalu už i ona sama začíná věřit tomu, co o ní tvrdí ostatní. Linda Anderssonová měla všechno. Jako malá často vystupovala se svou matkou, známou zpěvačkou Kathy, a stala se Dívkou na výsluní, kterou znalo celé Švédsko. Později se provdala za známého umělce Simona. V době, kdy Kathy vážně onemocněla a péče o ni vyžadovala veškerý Lindin čas, se provalila Simonova nevěra. Teď si Linda odpykává doživotní trest za vraždu svého manžela v nejstřeženější ženské věznici ve Švédsku. Nikdo nevěří, že je nevinná, dokonce ani její vlastní sestra. Aby to ve vězení zvládla, musí zapomenout na svůj dřívější život. Musí se přestat zabývat tím, co se vlastně stalo. Pak ale souhra okolností způsobí, že Linda znovu začne přemítat o té noci, kdy se jí zhroutil svět. Kdy se probudila v tratolišti krve a policie ji vyzvala, aby vyšla ven s rukama nad hlavou. Nakladatelská anotace. Kráceno.