Noah : o jednom přeživším - Würger, Takis, 1985- (Host, 2022)
Životní příběh významného sportovního novináře Noaha Kliegera od dětství stráveného ve dvacátých letech minulého století ve Francii přes pobyt v koncentračních táborech až po angažmá při budování státu Izrael. Pašerák, vězeň, zloděj, námořník, bojovník, zachránce. Příběh hrdiny. Ve třinácti letech se Noah Klieger během německé okupace Belgie připojil k podzemní organizaci a pomáhal pašovat do Švýcarska židovské děti. V šestnácti přijel za mrazivého rána jako vězeň do Osvětimi. A ve dvaceti se po osvobození koncentračních táborů dostal na svobodu. Přežil tři pochody smrti a čtyři koncentrační tábory v době, kdy jediné slovo, jediný krok či zvednutá ruka znamenaly buď život, nebo smrt. I v těžkých mrazivých hodinách vždy našel naději, spolubojovníky, kteří se spolu s ním stavěli na odpor Němcům, spojence, kteří mu pomáhali krást brambory, lékaře, který mu zachránil život, vhodný úskok i poslední pecen chleba. Nakladatelská anotace. Kráceno.