EVTROPII BREVIARIVM AB VRBE CONDITA / EUTROPIOVY STRUČNÉ DĚJINY OD ZALOŽENÍ MĚSTA - Dvořák, Tomáš (E-knihy jedou, 2022)
Dílo s názvem Eutropiovy stručné dějiny od založení Města popisuje v deseti knihách římské dějiny od jejich legendárních počátků až 4. století, kdy Eutropius žil. Pro svou stručnost, přehlednost a relativní jednoduchost jazyka byl tento breviář používán také jako učebnice. Toto vydání je dvojjazyčné a kromě latinsko-českého zrcadlového textu obsahuje též komentář přeložený z italštiny. Dílo je ideálním pomocníkem jak při studiu latiny, tak originálního znění textů římských historiků.