Češtinářky - Valíková, Veronika, 1965- (Motto, 2022)
Román z prostředí elitního gymnázia, v němž hlavní hrdinka, češtinářka Tereza, zjišťuje, že žádný život není bez hrubky. Kdyby se Don Quijote pokusil svést souboj s českým školstvím, pokorně by se za pár hodin vrátil k větrným mlýnům. O tom je přesvědčená i češtinářka Tereza, jíž dělá ze života peklo byrokracie a despotický ředitel. Naštěstí má podobně naladěné kolegyně, studenty s otevřenou myslí i Čaroděje, který jí vykouzlí v duši klid spolehlivěji než Neurol. S jejich pomocí se vydává do světa příběhů... a její cesta za svatým grálem i k Hoře osudu ji zavede do nečekaných končin. Nakladatelská anotace.