Spánek rozumu na levici : kritika politické hlouposti - Dolejš, Jiří, 1961- (Epocha, 2022)
Publikace se věnuje krizi racionality a úpadku levicového myšlení v době, kdy česká politická levice ztratila své zastoupení v parlamentu, a rámuje ji analýza civilizačních změn a rizik multipolárního světa. Autor nachází u levice zejména slabě rozvinuté ekonomické myšlení, ale také nedostatečně realistické klimatické a obecně ekologické uvažování. Samostatnými tématy jsou hodnocení pokusu o transformační kurs českých komunistů, problém účtu s minulostí v ČR a možné změny na mapě levice v 21. století. Nakladatelská anotace. Kráceno.