Božena : román o první české spisovatelce, která se stala legendou - Wlodarczyková, Hana, 1969- (Prostor, 2022)
Román na motivy úspěšné televizní minisérie představuje jinou Boženu Němcovou, než jakou známe ze školních učebnic. Hlavní linii tvoří vášnivý a v mnohém nešťastný vztah svobodomyslné ženy s o patnáct let starším úředníkem Josefem Němcem. Kniha nabourává černobílé vnímání Boženy jako oběti a jejího muže coby tyrana. Autenticky líčí Boženin milostný život, který byl z pohledu veřejnosti 19. století společensky nepřijatelný. Obrazu skutečné Boženy Němcové však neškodí. Podává zprávu o touze citlivé inteligentní ženy po svobodě a ničím neomezované lásce. Příběh je zabydlen reálnými postavami a přelévá se z měšťanských salonů do divoké šumavské a slovenské přírody či do bukolické krajiny Ratibořic a České Skalice. Ilustruje, za jakých okolností některé texty Boženy Němcové vznikaly. Čtenáře přitom napadne, co všechno mohla mimořádně nadaná a neohrožená žena dokázat za příznivějších životních podmínek a kdyby už v 41 letech nepodlehla vážné nemoci. Nakladatelská anotace. Kráceno.